Bireysel Emeklilik Sisteminden ve Otomatik Katılım Sisteminden ayrılmak veya bir başka deyişle Bes iptali için birtakım uygulanması gereken yasal prosedürler bulunmaktadır. Ancak tüm bu detaylı bilgilere geçmeden önce zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (Bes) hakkında önemli noktalara değinmek gerekmektedir.
Zorunlu Bes hesaplama uygulamasında, çalışanların prime esas kazançlarının %3'lük kısmı, sistemde oluşturulan fona aktarılmaktadır. Dolayısıyla çalışan kişiler, elde ettikleri ücretlerinden belirtilen oranda kesintiler yaparak, özel bir şekilde emeklilik sistemine dahil olmaktadır. Emekli olduklarında bu tutarı da emekli maaşı gibi elde edebileceklerdir.
Öte yandan zorunlu Bes uygulamasına tabi olan kişiler, diledikleri takdirde %3 olarak belirlenen kesinti oranını artırabilme imkanına sahiptir. Sisteme yatırılan primlere karşı devlet desteği de verilmektedir. Dolayısıyla kişiler bir yandan kendi ücretlerinden kesinti yaparak sistemde para biriktirirken bir yandan da devletin desteği ile bu tutarı artırabilmektedir. Zorunlu Bes uygulamasında düzenli olarak yatırılan primlere karşı devletin katkı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Ancak her emeklilik sisteminde olduğu gibi zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminde de alınacak tutarlara ilişkin birtakım şartlar ve ön koşullar bulunmaktadır. Söz konusu Zorunlu Bes şartlarına dair detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi yani Bes; temel anlamda kullanıcılara birtakım avantajlar sağlamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi; öncelikle insanların birikimler yaparak geleceklerini garanti altına almalarına ve emekliliklerinde yüksek yaşam standartlarına sahip olmalarına uygun zemin oluşturmaktadır. Devletin sunduğu imkanlardan yararlanarak Bes uygulamasına dahil olan kişiler, emekli oldukları dönemde yüksek refah seviyesine sahip olabilmekte ve çalışmadan emekli maaşları ile geçimlerini kolaylıkla sağlayabilmektedir.
Zorunlu Bes sisteminin katılımcılara sunduğu en büyük avantajlardan biri; para biriktirmek için en uygun yöntem olmasıdır. Çünkü para biriktirmek ciddi disiplin ve özveri isteyen bir husustur. Büyük meblağlarda birikimlere ulaşmak için kişilerin sebat ederek ve kararlılıkla birikimlerini aksatmadan köşeye koymaları önemlidir. Bu noktada Bes sayesinde kişiler, kolaylıkla emeklilik dönemlerinde sahip olabilecekleri yüksek tutarlarda paralara sahip olabilmektedir. Zira kişinin güçten düştüğü ve masraflarını karşılamada zorlandığı dönemler olan yaşlılıkta Bireysel Emeklilik Sisteminden elde edilen gelirler pek çok sorunun çözümünde adeta kurtarıcı rolü üstlenmektedir.
Öte yandan Zorunlu Bes uygulamasında, devlet desteği olması bu sayede birikim yapmak isteyenler için muhteşem bir teşviktir. Çünkü kişilerin ücretlerinden kesilen meblağlar ile kişinin Bes hesabında bir havuz oluşturulurken, bu havuza en büyük katkılardan biri de bizzat devlet tarafından verilmektedir.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminde de bazı usul ve esaslar bulunmaktadır. Bes şartları olarak dikkat çeken bu koşullara dair detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Bes kapsamında havuza aktarılan çalışan katkı payı, SGK Prime esas kazancın %3'üne karşılık gelen tutardır. Söz konusu tutar en geç çalışanın ücret ödeme gününü takip eden iş günü, işveren tarafından şirkete aktarılmaktadır.
İşveren bu madde uyarınca katkı payını zamanında şirkete aktarmaz ya da geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşan parasal kaybından sorumlu tutulmaktadır. Bu kapsamda ilgili çalışan, otomatik katılım hakkında emeklilik sözleşmesinde belirtilen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işvereninden talep edebilme imkanına sahiptir.İşverenlerin, zorunlu Bes uygulaması kapsamında belirtilen yükümlülüklere uymaması haline meydana gelen her bir ihlal için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 100 Türk Lirası idari para cezasına çarptırılmaktadır.
Çalışanlar, zorunlu Bes sistemine dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihin akabinde iki aylık zaman içinde sözleşmeden cayabilme hakkına sahiptir. Cayma durumunda ödenen katkı payları ve hesabında bulunan yatırım gelirleri, 10 iş günü içinde cayma hakkını kullanan çalışanın hesabına iade edilmektedir. Zorunlu Bes çıkış.
Öte yandan çalışanların bu hükümlere göre cayma hakkını kullanmaması durumunda, sisteme girişte yalnızca 1 seferlik olacak şekilde, Devlet katkısı hak etme ve ödeme koşuluna tabi olmak şartıyla bin Türk lirası tutarında ilave devlet katkısı sağlanmaktadır. Zorunlu Bes çıkış.
Çalışan kişi cayma veya çıkış hakkını kullanmayıp zorunlu Bes uygulamasında kalmaya devam ederse, devlet aylık katkı payının %25'i desteğinden faydalanabilmektedir. Bunun yanında sistemde en az 10 yıl kalıp birikimlerini maaş olarak almaya karar veren kişiler için devlet toplam birikimin %5'i oranında bir katkı daha sağlamaktadır. Zorunlu bes hesaplama.
Bir önceki yazımız olan En Uygun İhtiyaç Kredisi Masrafsız başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. İhtiyaç Kredisi kategorimizde ilginizi çekebilecek konulara göz atabilirsiniz.
Konu 23.04.2020 Tarihinde Güncellenmiştir.
Kırdi ihtiyacım var aylık net gelirim 2324