Konut kredisinde ekspertiz ücreti dosya masrafına ek masraf olarak yansıtılan kredi maliyet kalemlerinden biridir. Konut kredisi almak isteyen tüketicilerden banka birtakım şartların kabul edilmesini ister. Bu şartlardan bir tanesine de satın alınacak konutun ipotek edilmesidir. İpotek işlemi için avukat ücreti alınırken, bir de evin değer tespiti için gönderilen eksper nedeniyle ekspertiz bedeli alınmaktadır.
Ekspertiz Ücreti Nedir?
Ekspertiz ücreti nedir? Konut kredileri hesaplanırken satın alınacak evin değerinin yüzde yüzü kredi olarak kullandırılmamaktadır. Konut kredisi vermek için evin değerini öğrenmesi gereken banka evin değer tespiti için ekspertiz raporu yaptırtmaktadır. Bunun için bir ekspertiz firmasıyla anlaşan banka satın alınacak eve eksper gönderterek evin gerçek değerinin raporunu aldıktan sonra verilecek kredi miktarını bankanın kendi oranıyla belirlemektedir. Kredi evin değerinin %70’i ile %80’i arasında bankadan bankaya değişmektedir.
Ekspertiz bedeli konut kredisi dosya masrafından farklı olarak yıllık maliyet oranının içinde gösterilmektedir.
Konut ekspertiz ücreti 2019 yılında bankaya göre değiştiğinden sabit bir ücreti yoktur. Bankaların anlaştıkları ekspertiz firmalarına göre bu ücretler değişmektedir.
Eksper Evin Değerini Nasıl Belirler?
Bankanın anlaşmalı olduğu ekspertiz firmasının satın alınacak eve gönderdiği tapu eksperi konut değerlendirmesini şu şekilde belirler;
Ekspertiz Raporuna İtiraz Edilebilir Mi?
Bazen evin satın alınan değerden çok düşük olması veya eksperin yanlış hesaplamaları nedeniyle konut kredisi az çıkabilmektedir. Yapılan yanlışlıklardan dolayı banka ve ekspertiz firması dava edilebilir. Davanın kabul edilmesi halinde mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler konutu tekrar inceleyerek rapor hazırlarlar.
Ekspertiz Masrafları Ne Kadar?
Ekspertiz masrafları bankaya ve çekilecek krediye göre değişmektedir. Ekspertiz masrafları 500 TL-850 TL civarındadır. Konut ekspertiz ücreti hesaplama işlemi bankalara göre değişmekle beraber bazı bankaların ekspertiz masrafları yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir. Ve konut kredisi hesaplama sayfamızdan kredi miktarı girerek hesaplama yaptığınızda sizlere sitemizde yer alan tüm bankaların ekspertiz ücretlerinde göstermektedir.
Bir önceki yazımız olan Araba Alırken Taşıt Kredisi Mi Yoksa İhtiyaç Kredisi Mi başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Taşıt Kredileri kategorimizde ilginizi çekebilecek konulara göz atabilirsiniz.
Konu 17.09.2019 Tarihinde Güncellenmiştir.