Her ne kadar bankacılık işlemlerinde, günümüzde pek çok kişi tarafından sıklıkla kullanılan bir yönteme işaret etse de Swift kodunu tanımı itibarıyla bilen sayısının az olduğu görülmektedir. Nitekim uluslararası platformda bankalar aracılığıyla para gönderme, alma gibi transfer işlemlerinin yanında ödeme gibi işlemlerde uygulanan bu kod, ticaret sektörüne de ciddi anlamda pratiklik ve hız katan bir gelişmedir. Para transferinin hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi açısından büyük önem taşıyan Swift kodu hakkında detaylı bilgilerin bankacılık sektöründe işlem yapan müşteriler tarafından bilinmesi gerekmektedir.
Swift Kodu Nedir?
Swift kodu tanımı itibarıyla, herhangi bir bankacılık işlemi yapılan banka kuruluşuna özel olan ve para transferlerinde kullanılan bir koddur. Daha açıklayıcı olması açısından bir örnek vermek gerekirse; nasıl ki ülkemizde veya başka ülkelerde yaşayan vatandaşların mensubu olduğu devlete ait kimlik numaraları bulunuyorsa, dünya üzerinde faaliyetlerini sürdüren tüm bankaların da kendi bilgilerini belirten bir numarası veya kodu bulunmaktadır. Bu sayede işlemlerde söz konusu kod öne çıkarıldığı süre boyunca yapılan tüm bankacılık işlemlerinde muhatap alınan banka o kodun sahibi olan bankadır.Özellikle yurt dışı para transferlerinde kullanılan banka swift kodları, bu kodların ait olduğu bankalara yapılan para gönderme ve ödeme ya da bu bankalardan alınan para transferlerinde sürece pratiklik, hız ve güven katan önemli rakamlardır. Swift kodu temel anlamda, bankacılık sektöründe sıklıkla kullanılan bir terimin baş harflerinin kısaltmasıyla oluşturulmuştur. Dolayısıyla;
Swift Kodu Ne Zaman Oluşturulmuştur?
Swift kodunun oluşumu, bankacılık sektöründe yaşanan bir ihtiyaca cevap vermek ve müşterilerin taleplerini daha iyi karşılamak adına hayata geçirilen girişimlerin bir sonucudur. Zira Swift kodu, ilk olarak 1973 yılında bankalar arasında kullanılmaya başlamıştır. Daha sonraki süreçte günümüze kadar, bankacılık sektöründe faaliyetlerini sürdüren tüm bankalara yayılarak günümüzde bankalar açısından mutlaka sahip olunması gereken bir numara halini almıştır.Her bankanın kendisine ait olan swift kodu sayesinde bankalar işlemlerini daha belirgin ve yasal prosedürlere uygun bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Swift kodları oluşturulurken sisteme pek çok veri hakkında bilgi verecek bir şekilde düzenlenmektedir. Dolayısıyla Swift kodu yalnızca bankanın kimlik numarası gibi değil, aynı zamanda IBAN (International Bank Account Number) gibi farklı bilgileri de içermektedir. Swift kodunun içeriğinde yer alan numara türleri ve ne anlama geldiklerine dair detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Swift Kodu Ne İşe Yarar?
Swift kodunun işlevi, öncelikle bankaların dünya bankacılık sektöründe varlıklarını sürdürebilmeleri için mutlaka gerekli olan bir husustur. Çünkü global anlamda bankacılık sisteminde belirlenen standartlara ve prosedürlere uygun olabilmek için bankaların söz konusu Swift kodunu kullanmaları gerekmektedir. Zira bir banka tüm dünyadaki bankalar arasında ancak swift koduna sahip olarak görünür kılınmaktadır. Swift kodu bulunmayan bankalar, T.C. kimlik numarası olmadığı için devlet tarafından tanınmayan ve bir nevi görünmez sayılan vatandaşlar gibidir.Swift kodunun temel işlevlerinden biri de bankacılık işlemlerinde özellikle para transferinde yani bankalar arası iletişimde belirginlik ve şeffaflık sağlamasıdır. Bir başka deyişle herhangi bir bankadan başka bir banka hesabına para transferi ya da ödeme yapmak isteyen bir müşteri, bankanın swift kodu sayesinde paranın ulaşacağı adresi yasal prosedürlere uygun olarak belirlemiş sayılmaktadır.
Öte yandan bankanın sahip olduğu swift kodu, bankacılık işlemlerinin hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesi hususunda tek başına yeterli olan bir özelliğe sahip değildir. Dolayısıyla özellikle para transferlerinde bankanın swift kodunun yanında hesaba ait IBAN numarasının kullanılması, söz konusu işlemlerin hızlı, pratik ve risksiz bir şekilde gerçekleştirilmesinde büyük rol üstlenmektedir. Bu bağlamda bankacılık işlemlerinin hızlı bir şekilde sonuçlanması ve sorunsuz bir şekilde para transferinin gerçekleşmesi konusunda swift kodunun etkisi büyüktür. Ayrıca bu kod aracılığıyla bankaların bireysel müşterileri kadar büyük ticari kuruluşlar da yüklü miktarlarda yaptıkları para transferlerini hukuki zemine oturtma imkanına sahip olabilmektedir.
Banka Swift Kodları?
Banka swift kodlarının özellikleri, yukarıda bahsettiğimiz gibi bankacılık işlemleri arasında özellikle para transferlerinde faydalı sonuçlar ortaya koyan etkilere sahiptir. Banka swift kodu hakkında detaylı bilgilere değinecek olursak, öncelikle bu kodun bankacılık faaliyetlerinde aktif bir şekilde kullanıldığı tarihi göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Zira 1973 yılında oluşturulan banka swift kodları 1977 yılından itibaren aktif bir şekilde tüm kamu ve özel bankalar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Banka swift kodları bankanın sektörde belirtilmesini sağlayan 8 veya 11 haneli bir koddur. Tüm dünyada global anlamda bankacılık faaliyetlerini sürdüren bankaların sahip olduğu swift kodları standarttır.Bir örnek ile bankanın sahip olduğu swift kodunu inceleyecek olursak;
Banka Swift Ücretleri?
Bankaların swift kodu ücretleri, bankadan bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Nitekim bu hizmetlerin kullanımı müşteri memnuniyetine önem veren bankaların politikalarına yansıyarak daha düşük ücretlere işaret ederken, bazı bankalarda da ortalamaya oranla yüksek ücretler işlemlerde kullanılabilmektedir.Bankaların Swift ücretleri bakımından ülkemizde faaliyet gösteren bazı bankaların swift işlemlerinde şu şekilde bir tabloyla karşılaşılmaktadır:
Bir önceki yazımız olan En Uygun İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. İhtiyaç Kredisi kategorimizde ilginizi çekebilecek konulara göz atabilirsiniz.
Konu 20.04.2020 Tarihinde Güncellenmiştir.