Çekebileceğim kredi ne kadardır? Sorusunun cevabı bankalardan kredi çekmek isteyenler için bu yazıda yanıtlanmaya çalışılacak.
Günümüzde artan ihtiyaçlar neticesinde acil nakit ihtiyaçlarının karşılanmasında banka kredi kartları ve kredileri sıklıkla başvurulan yöntem olmaktadır.
En Uygun Kredi Nasıl Tespit Edilir?
Kredi çekmek isteyenler için en uygun kredi hesaplama yöntemi bankaların sunduğu faiz oranlarını, vade seçeneklerini, dosya masraflarını ve yıllık maliyet oranlarını göz önüne alarak yapılan hesaplamadır. Kredi üst limiti araştırılması yapılıyorsa ödeme gücüne göre kredi hesaplama yapılmalıdır.
En uygun krediyi bulmak hangi miktarda kredi çekilebileceğini göstermemektedir. Çekilebilecek maksimum kredi miktarını hesaplama işlemi direkt olarak banka şubelerinden yapılabilir. Bankaların internet siteleri üzerinden yapılacak hesaplamayla bankadan kredi başvurusu yapıldığı esnada karşılaşılan durum muhtemelen farklı olacaktır. Çünkü çekilebilecek kredi miktarını etkileyen birkaç faktör bulunmaktadır.
Hangi Faktörler Kredi Çekilebilecek Tutarı Etkiler?
Bankalardan kredi çekilebilecek miktar şu etkenlere göre değişebiliyor;
Özetlemek gerekirse zamanında ödenmeyen kredi ve fatura borçları, düşük gelir, düşük kredi notu ve kötü sicil kredi üst limitini olumsuz yönde etkiler.
Gelirin Kaç Katı Kredi Çekilebilir?
Gelirime göre ne kadar kredi alabilirim diyen biri için yukarıda bahsettiğimiz kredi almayı etkileyen faktörlere bağlı olarak ve kredi türüne bağlı olarak değişmektedir. Bankalar krediye başvuran kişinin maaşının en fazla %70’ine kadar aylık taksit tutarına izin verebilirler. Bu oran genellikle %50 ye yakın olmaktadır. Yüksek oranda kredi limiti vermeleri için krediye başvuran kişinin kredi notu çok yüksek olmalıdır. Bazı bankalar kredi limitinin yükseltilmesi talebini yine kredi notuna bağlı olarak kefil veya ipotek gibi ek teminatlarla gerçekleştirebiliyorlar.
Ne Kadar İhtiyaç Kredisi Çekebilirim?
Özetleyecek olursak gelire göre maksimum ödenebilecek aylık taksit tutarı hesaplandıktan sonra kredi türüne göre en fazla kaç vade olacaksa bu sayıyla çarpılır. Örneğin; ihtiyaç kredilerinde 60 aya kadar, taşıt kredilerinde 60 aya kadar, konut kredilerinde, 120 ay gibi. Bankaya kredi borcu ödenmemesinde güvence olacak kefil veya ipotek değeri de en son çıkan sayıya eklenir ve tahmini kredi limiti ortaya çıkar.
Daha detaylı bir örnek vermek gerekirse 2000 TL asgari ücretle maaş alıyorum ne kadar kredi çekebilirim diyen bir kişi için ihtiyaç kredisine başvuracağı düşünülürse ve maaşının yüzde ellisi kadar aylık taksit tutarı ödeyebileceği farz edilirse 1000 TL aylık taksit tutarı ile ihtiyaç kredisinin de en fazla vadesi 48 ay olduğunu düşünelim alabileceği maksimum kredi miktarı 48000 TL olarak söylenebilir. Konut ve taşıt kredilerinde ipotek gösterildiğinden ve vade sayısı daha çok olduğundan kredi üst limiti artmaktadır. Asgari ücretle veya emekliyim maaşım 2000 TL desenizde yukarıdaki hesaplama sizin içinde geçerlidir.
Yine belirtilmelidir ki ne kadar kredi çıkar sorusunun cevabı net olarak ancak banka şubelerinden öğrenilebilir.
Gelir belgesi dışında herhangi bir kefil veya ek teminat belgesi istemeyip, kredi notu düşük olduğu halde kolay kredi veren bankalar da mevcuttur.
Hangi Bankalar Kolay Kredi Vermektedir?
Dijital şubesiz bankacılık hizmeti veren bankalar ile yeni kurulan ve müşteri çekmeye çalışan bankalar diğer bankalara göre daha az şartlarla kolay kredi verebilmektedirler. Bu bankalar Finansbank’a ait ENPARA, CEPTETEB, Ziraat, Denizbank’ın Dijital Deniz ve Kuveyt Türk Senin Bankan gibi bankalardır.
ENPARA: Enpara dijital bankacılık hizmetinde 50000 TL üst limitli, 36 aya kadar varan vade seçenekleriyle ve %1,86 faiz oranıyla dosya masrafsız bir kredi imkânı sunmaktadır.
CEPTETEB: 36 aya varan vade seçenekleri ve 30000 TL kredi üst limiti dosya masrafsız olarak ve %1,79 faiz oranıyla ihtiyaç kredisi verilmektedir. Sadece sigorta masrafı ve yıllık maliyet oranı kredi ödemesine eklenmektedir.
Dijital Deniz: 36 ay vade, 55000 TL üst limit, %2,20 vade ve binde beş dosya masrafıyla Denizbank oldukça pahalı bir kredi sunuyor.
Senin Bankan: faizsiz bankacılık kullanmak isteyenler için katılım bankası olan Kuveyt Türk’ün dijital bankacılık şubesi Senin Bankan ile araç ve konut finansmanı alınabiliyor. İhtiyaç kart adında çıkartılan kredi kartıyla alışverişlerde 6 ile 46 taksit arasında taksit yapılabiliyor.
Ziraat Bankası: Ziraat ihtiyaç kredisi 36 ay vade, %1,59 faiz oranı ve 100000 TL kredi üst limitiyle oldukça cazip bir kredi imkanı sunmaktadır.
1000tl nafaka gelirim var heray
Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim süper bir konu olmuş