Ticari Araç Kredisi
Bazı bankalar, ticari araç kredisi vererek şirketlere araç alımında kolaylık sağlamaktadır. Birçok bankada ise bu kredi, taşıt kredisi kapsamındadır. Ticari araç kredisi de sıfır ve ikinci el araçlar için verilebilir.
Ticari Araç Kredisi Veren Bankalar
Sıfır Kilometre Araç Kredisi
Birçok banka, sıfır kilometre araç kredisi vererek araç almayı kolay hale getirmektedir. Bu krediler, aracın fiyatının tamamını kapsamamaktadır. Çoğu bankada 100.000 liraya kadar olan fiyatın %70’i kadar kredi verilmektedir.
Vakıfbank Taşıt Kredisi
Vakıfbank, sıfır kilometre taşıt almak isteyen müşterilere 48 aya varan vadelerle taşıt kredisi vermektedir. Ayrıca Vakıfbank taşıt kredisi 3 aylık dönemler ve değişken taksitlerle ödeme seçeneği sunmakta ve kredi kullanacak kişiye Hayat Sigortası yapmaktadır.
Halkbank Taşıt Kredisi
Halkbank, 48 aya varan vadelerle taşıt kredisi sunmaktadır. İlk taksiti 2 ay erteleme imkanı da sunan Halkbank taşıt kredisi, kaskoyu Halkbank’ta yaptıran müşterilere indirim de uygulamaktadır. Bu kredide faiz oranı %2,65’tir.
Motosiklet Kredisi
Motosiklet almak isteyen sürücüler, motosiklet kredisine başvurabilmektedir. Birçok banka, araç kredisi dışında motosiklet için kredi vermektedir. Bu kredilerden birçoğu taşıt kredisi ile benzerlik göstermektedir.
Yapı Kredi Motosiklet Kredisi
Yapı Kredi motosiklet kredisi, 1.000 TL ve üzerinde verilmektedir. Sıfır ve ikinci el motosikletler için 36 aya kadar vade yapılmaktadır. İkinci el motosikletler 1 yaşından daha yeni olmalıdır.
Koçfinans Motosiklet Kredisi
Koçfinans KrediRider ürünü, Koçfinans motosiklet kredisinin diğer adıdır. Küçük motosikletler için peşinatsız kredi sunan bu ürün, büyük motosikletler için %20 peşinatla kredi vermektedir.
Finansbank Motosiklet Kredisi
Finansbank, motosikletler için 36 aya varan vadelerle kredi vermektedir. Teminat olarak motosiklet gösterilebilir. Finansbank motosiklet kredisinin faiz oranları araç kredisi ile aynıdır.
2. El Araç Kredisi
Araç almak isteyen birçok sürücü, 2. el araç kredilerini incelemektedir. Bankaların verdiği taşıt kredileri sadece sıfır araçları kapsamaz. 5 yaşına kadar olan araçlar için de taşıt kredisi kullanılabilir. Bazı bankalar, ikinci el araç kredisinde farklı imtiyazlar sunmaktadır. Aşağıda bu kredilerden bazıları hakkında bilgi verilmiştir.
2. El Araç Kredisi Şartları
İkinci el araç kredisinde çoğunlukla taşıt kredisinin şartları geçerlidir. Ancak kredi miktarı, fatura bedeli yerine ekspertiz bedeli üzerinden belirlenir. 2. el araç kredisi şartları arasında alınacak aracın en çok 5 yaşında olması da vardır. Ancak Koçfinans 2. el araç kedisinde 8 yaşına kadar araçlara 36 aya varan vadelerle kredi verilmektedir.
Tekne Kredisi
Birçok banka, tekne almak isteyen denizcilerimize tekne kredisi vermektedir. Bu krediler için genellikle rehin şartı koşulur. Bazı bankalar leasing ile tekne kredisi de sağlamaktadır. Aşağıda bazı bankaların tekne kredileri hakkında bilgiler verilmiştir.
Denizbank Tekne Kredisi
Denizbank Leasing yöntemiyle kişilere tekne kredisi sunmaktadır. Bu şekilde hem yerli hem yabancı bayraklı tekneler için finansman sağlanmaktadır. %0 KDV ve esnek ödeme planları da Denizbank Tekne Kredisinin avantajlarındandır.
Garanti Tekne Kredisi
Garanti Bankası da leasing yöntemi ile tekne alımına imkan sağlamaktadır. %100 finansman ile uzun vadeli verilebilmektedir.
Yapı Kredi Tekne Kredisi
Yapı Kredi, 30 bin liraya kadar teminatsız, 100 bin liraya kadar da teminatlı tekne kredisi sunmaktadır. Esnek ödeme seçenekleri de bu kredinin özelliklerinden biridir.
Bankaya gitmeden önce yapılan araç kredisi hesaplamasında dikkat edilecek noktalar mevcuttur. Bu noktalar göz önünde bulundurularak araç kredisi daha doğru hesaplanabilir. Birçok kişi, deneyim sahibi olmadığı için bazı noktaları gözden kaçırmaktadır. Bu durumda hesapladığı geri ödeme tutarı ile bankada çıkarılan ödeme planı birbirini tutmamaktadır. Yazının devamında araç kredisi hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgi verilmiştir.
Araç Kredisi Hesaplama ?
Araç kredisinin üst limiti, aracın değerine göre değişir. Aracın değeri de sıfır ise fatura, ikinci el ise ekspertiz değeri baz alınarak belirlenir. Araç kredisi hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır:
Taşıt kredisi faiz oranları, taşıt kredisi hesaplanırken en çok önem arz eden konudur. Bir diğeri de vade uzunluğudur. Taşıt kredisi faiz oranları, geri ödenecek kredi tutarını belirler. Tüketiciler taşıt kredisi alırken faiz oranlarını incelemeli ve uygun faiz avantajlarından yararlanmalıdır. Küçük bir faiz oranı farkı önemsiz gibi görünebilir ancak 36 ya da 48 ay vade ile kredi alındığı düşünüldüğünde farkın oldukça büyüyeceğini söyleyebiliriz. Taşıt kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterir. Yazının devamında başlıca bankaların taşıt kredisinde uyguladıkları faiz oranlarından bahsedilmiştir.
Bankaların Taşıt Kredisi Faiz Oranları ?
Taşıt kredisi faiz oranları araştırılırken bankaların tümüne bakmak gereklidir. Ayrıca sadece faiz oranı değil vade uzunluğu da önemlidir. Yüksek faiz oranı veren bir banka aynı zamanda yeterince uzun vade seçeneği de sunmakta olabilir. Aşağıda bazı bankaların taşıt kredisi faiz oranları ve sundukları vade seçenekleri verilmiştir.
Birçok kişi, doğru şekilde taşıt kredisi hesaplamasının nasıl yapıldığını bilmek ve taşıt kredisi almadan önce gereken krediye doğru karar vermek ister. Taşıt kredisi hakkında tüketiciler için bazı belirsizlikler söz konusu olabilir. Bunların araştırılması, gerektiğinde banka ile görüşerek kesin bilgi edinilmesi kredi hesaplamasının doğru yapılması için elzemdir. Birçok banka, internet sitesinde taşıt kredisi ve diğer krediler için hesaplama aracı koyar. Tüketici buradan alacağı krediye göre ödeme planını görebilir. Taşıt kredisi hesaplanırken genel olarak dört önemli faktör bulunur.
Taşıt Kredisi Hesaplama ?
Taşıt kredisi, miktarını ve ödeme planını etkileyen dört ana faktöre bakılarak hesaplanabilir. Bunlar kredilendirme oranı, faiz oranı, vade uzunluğu ve ek masraflardır.
Kredi ile taşıt alırken taşıt kredisi mi ihtiyaç kredisi mi kullanmanın daha doğru olacağına karar vermek gerekir. Bazı durumlarda ihtiyaç kredisi daha avantajlı iken, bazı durumlarda yetersiz kalmakta ve görevini taşıt kredisine bırakmaktadır. Buna karar verirken alınacak taşıtın fiyatı önemlidir. Pahalı bir araba çoğunlukla ihtiyaç kredisi ile alınamazken, bir motosiklet çoğunlukla alınabilir. Yazının devamında ihtiyaç kredisinin ve taşıt kredisinin avantajları ve dezavantajları anlatılmıştır.
Taşıt Kredisi İle Araba Alımı ?
Taşıt kredisi ile araba alınacağı zaman çekilebilecek nihai kredi limiti varsa da çok yüksektir. Bu yüzden bankalar neredeyse her arabayı almamıza olanak sağlayabilir. Buna karşın taşıt kredisinin taşıtın fiyatına göre limiti vardır. Bankalar %100 taşıt kredisi vermemekte olup ilk 100 bin lira için %70, sonraki kısım için %50 kredilendirme yapar. Yani aracın fiyatı yükseldikçe peşinat oranı ve tutarı da yükselir. Ayrıca taşıt kredisi ile araba alımında ekspertiz ücreti, sigorta ücreti, ipotek tesis ücreti de ödenir ve aracın üzerine ipotek konur.
İhtiyaç Kredisi İle Araba Alımı ?
İhtiyaç kredisi, limiti yettiği takdirde en kolay araç aldıran kredidir. Çoğu banka 50 bin, bazı bankalar ise 100 bin liraya kadar ihtiyaç kredisi verir. İhtiyaç kredisi ile araba alımının dezavantajı, limitinin her aracı almaya yetmemesidir. Avantajları ise fiyatı müsait olan araçlar için %100 kredilendirme yapması, faizinin daha düşük olması, dosya masrafı dışında ek masraf olmaması ve aracın üzerine ipotek konmamasıdır.
Taşıt kredisinin ödemesinde zorluk çekildiği zaman akla taşıt kredilerinde yapılandırma imkanı olup olmadığı sorusu gelmektedir. Çekilen taşıt kredisi, gelir düşmesi gibi bazı nedenlerden dolayı ödenemeyebilir. Bu ödemelerin iki ay aksaması halinde ihtarname, 3 ay içinde ödemenin devam etmemesi halinde ise söz konusu aracın satışına kadar giden bir süreç söz konusudur. Bu tür olumsuz durumların yaşanmaması için birçok banka, müşterilerine taşıt kredisini yapılandırmak için başvurma hakkı tanımıştır. Yazının devamında taşıt kredisi yapılandırmasından yararlanmanın yolları hakkında bilgi verilmiştir.
Taşıt Kredisi Nasıl Yapılandırılır ?
Taşıt kredisinde çoğu bankada yapılandırma hakkı vardır. Kredisini öderken zor duruma düşen müşteriler yapılandırma için başvurabilir. Bankaya gidip taşıt kredisini yapılandırma talebini iletmek yeterlidir. Ancak bankanın taşıt kredisi yapılandırma başvurusunu kabul etmeme hakkı da bulunmaktadır.
Bankalar taşıt kredisi yapılandırma başvurusunu değerlendirirken müşterinin kredi notunu da göz önünde bulundururlar. Gecikmeye girmemiş olan taşıt kredileri, görece daha kolay yapılandırılır. Kredi notu düşük olan kişiler ise bankada yapılandırmanın işe yaramayacağı kanaati oluşturur. Bu yüzden yapılandırma başvurusunda bulunmak için ödemenin zora girmesini beklememekte fayda vardır.
Taşıt kredisi transferi, bankanın yapılandırma başvurusunu reddetmesi halinde başvurulabilecek diğer bir yöntemdir. Faiz oranı daha düşük bir bankaya borçlar taşınarak ve daha uygun vade seçenekleri seçilerek taşıt kredisi yapılandırılabilir. Ancak vade uzadıkça faiz daha uzun süre işleyeceğinden ödenecek tutar artar.
Bankalardan araç kredisi alan birçok kişi, kredi borcumu ödeyemezsem ne olur gibi endişelere kapılmaktadır. Bankalar taşıt kredisi verirken teminat olarak aracın ruhsatına rehin koyar. Bazı durumlarda ek teminat da isteyebilirler. Ruhsata rehin koyulması ödeme sorunsuz devam ettiği sürece bankaya araç üzerinde kullanım hakkı vermez. Banka ve araçla ilgili olumsuz bir durumun yaşanmaması için bu ödemelerin mutlaka devam ettirilmesi, gerekirse bankaların ödemeyi kolaylaştırmak için sunduğu yapılandırma imkanlarından yararlanılması gerekmektedir.
Taşıt Kredisi Ödenmezse Ne Olur ?
Taşıt kredisinin ödenmemeye başlaması halinde ilk ay herhangi bir ihtar olmamaktadır. Ancak banka, müşteriyi arayarak bu durumu görüşecektir.
Taşıt kredisi başvurusunda dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek, taşıt kredisi çekmek isteyen müşterilere kolaylık sağlar. Taşıt kredisi sözleşmesi bankadan bankaya değişmektedir. Bankaların taşıt kredisi için uyguladığı faizler, kredilendirme oranı, sözleşme detayları dikkat edilmesi gereken noktalardır. Taşıt kredisi başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar yazının devamında detaylandırılmıştır.
Taşıt Kredisi Alırken Dikkat Edilecek Hususlar ?
Taşıt kredisi almak isteyenlerin aşağıdaki noktalara dikkat etmesinde fayda vardır. Bu şekilde yapılan hesapların yanlış çıkma olasılığı azaltılabilir.
Birçok kişi, taşıt kredisi almadan önce taşıt kredisi başvuru süresinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Başvuruların uzun sürmesi, kişileri yormakta ve taşıt kredisinden vazgeçirebilmektedir. Bu nedenle başvuruyu hemen değerlendiren bankalar daha çok rağbet görmektedir. Genel olarak başvuru süresi, istenen evraklara, ekspertiz sürecine ve kasko sürecine bağlı olarak değişir. Bankalar ayrıca taşıt kredisi için istenen belgeleri değerlendirir ve uygun olup olmadığına karar verir. Yazının devamında taşıt kredisi başvuru süresini etkileyen faktörlerden bahsedilmiştir.
Taşıt Kredisi Başvuru Süresi Nelere Bağlıdır ?
Taşıt kredisi başvuru süresi birçok faktöre bağlıdır. Bu sürenin kısalması için gelir belgesi, aracın proforma faturası, ikinci el ise ruhsatı gibi belgeler eksiksiz sağlanmalıdır. Belgelerde saptanan tutarsızlık başvuru süresini uzatır.
Ayrıca kredi kullanmak için kredi notunun da incelenmesi ve olumlu bulunması gerekmektedir. İhtiyaç kredisinde bu işlem tek başına yeterli olduğu için dakikalar içinde kredi verilirken araç kredisinde teminat olarak verilen tapu gibi birçok belge incelendiği için taşıt kredisi başvuru süresi uzamaktadır.
Çoğu banka, en çok 3 iş günü içinde geri dönüş yapmaktadır. Bankanın hali hazırda müşterisi olunması durumunda bu süre kısalır. Taşıt kredisi başvurusu değerlendirme süresine ikinci el ise ekspertiz süreci, sigorta yoksa sigorta ve kaskosunun yapılması süreçlerinden sonra sonlanmaktadır. Ayrıca ipotek tahsisi ve trafik tescil işlemleri de bu süreye dahil olmaktadır.
Yapı Kredi Tekne Kredisi? Türkiye İş Bankası Tekne Kredisi? Ziraat Bankası Tekne Kredisi?
Vakıfbank Taşıt Kredisi Faiz Oranları? Vakıfbank Taşıt Kredisi Başvuru? Vakıfbank Taşıt Kredisi Hesapla?
Araç Kredisi Şartları? Araç Kredisi Yüzde Kaç Veriliyor?
Ziraat Bankası Taşıt Kredisi Faiz Oranı? Taşıt Kredisi Hesaplama Ziraat? Ziraat Bankası Taşıt Kredisi Başvurusu?
Taşıt Kredisi Nedir? Taşıt Kredisi Şartları Nedir?
Taşıt Kredisi Herkese Çıkar Mı? Taşıt Kredisi Kolay Çıkar Mı?