Bu yazımızda bankalara konut kredisi borcu ödenmezse nelerle karşılaşılır sorusuna cevap vereceğiz. Özellikle yazımızda konut kredisini ödeyemeyen kişilerin yapması gerekenler konusunda önemli bilgiler bulacaksınız.
Konut Kredisi Hangi Şartlarda Ödenememiş Sayılır
Konut kredisi alanların aklından en önemli sorulardan birisi kredi borcu ödenmezse ne olur sorusu. Özellikle bankalardan 10 yıla varan uzun vadelerle konut kredisi alan kişiler zaman içerisinde hayat koşullarının getirdiği sürprizler sebebiyle kredi taksitlerini ödemekte güçlük çekebiliyor.
Öncelikle bankadan kullanılan bir konut kredisi hangi durumlarda ödenmemiş olur, sadece bir iki taksitin ödenmemesi veya gecikmesi bankanın yasal yollara başvurmasına sebep olur mu ve kişilerin bu gibi durumlarda neler yapması gerekir anlatmaya çalışacağız.
Bir konut kredisinin gecikme ve ödenmeme süreçleri arasındaki farka bakalım:
Gecikme
Herhangi bir nedenle kredi borcu ödemelerinin 1 günden 3 aya kadar gecikmesidir. Gecikme halinde bankalar kredinin geciken kısmına yasal faiz yansıtırlar. Gecikmenin yasal bir yaptırımı yoktur yani başka bir deyişle bankalar 3 aya kadar gecikmiş bir kredi borcunu icraya veremezler. Ancak mortgage gibi özel bazı kredilerde bu gecikme süresi 2 ay ile sınırlı olabilir. Mortgage alan tüketicilerin bu süreye dikkat etmesi önemlidir. Gecikme sürecinde kredi borcu olan kişilerin neler yapması gerekiyor, yazımızın devamında bulacaksınız.
Ödememe
Ödeme durumu şayet 3 aylık gecikme süresi aşılmış ise bu durumda ortaya çıkan durumdur. Ödememe durumlarında bankalar kredi çeken borçluya uyarı ile başlatan ve yasal süreç ile devam eden bazı yaptırımlarda bulunurlar. Tüketicilerin ödememe durumu ile karşılaşması kredi notlarını düşüren bir durumdur. Bu açıdan kredi borcu olan kişilerin ödememe durumu ile karşı karşı kalmamaya dikkat etmeli ve böyle bir risk söz konusu ise mutlaka gerekli önlemleri almaları önemlidir.
Konut Kredisinin Ödenmeme Durumunda Bankaların İzlediği Yollar
Bankalar kredilerin gecikmesi ve sonunda ödenmemesi durumlarında hemen yasal sürece başvurmaktan ziyade öncelikle borçluyu uyarmak yollarına giderler. Yasal takip süreci nasıl işler diye sorulacak olunursa, yasal takip sürece ödememe durumunun ileriki aşamalarında devreye girer. Aşağıda bankaların kredi borcu olanların krediyi ödeyememesi halinde başvurdukları yollar yer almaktadır.
Konut Kredisinin Ödenmemesi Durumunda Yapılması Gerekenler
Konut kredisi kullanıp ödeme konusunda sıkıntı yaşana kişiler ve ev kredisini ödeyemiyorum diyenlerin böyle bir durumda öncelikle paniğe kapılmaması ve soğukkanlı olması gerekir. Zaman içerisinde herkes bir takım borçlarını ödemekte sıkıntı yaşayabilir ancak kişiler iyi niyetli ve borcunu ödemeye kararlı olduğu sürece bankalar da bu kişilere karşı genellikle olumlu ve yapıcı yaklaşırlar. Kredi borcunu ödeyemeyenler ne yapmalı diye soracak olursak, konut kredisini ödeme güçlüğü çeken kişilerin aşağıdaki yolları izlemiş kendileri açısından doğru olacaktır:
Konut Kredisini Yapılandırma
Kredi borçlarını ödeyemeyenler veya ödemekte zorlananlar için en sağlıklı çözüm yolu kredi borcunu daha uzun vadeli ve düşük taksitli bir kredi ile yapılandırmaktır. Ancak buna rağmen yapılandırılmış kredi borcu ödenmezse bu durum kişinin kredi notuna olumsuz yansıyabilir. Bu sebeple kredi yapılandırmada vadenin ve aylık taksitlerin doğru belirlenmesi önemlidir.
Diğer yandan yapılandırma özellikle faizler düşmüş ise kredi borcunuzu ödeme sıkıntısı yaşamasanız bile her zaman başvurulacak bir yoldur. Yapılandırma sayesinde kişiler özellikle faizlerin düştüğü dönemlerde aynı tutarda aylık taksitler ile kalan vade sayılarını bile düşürebilirler.
Konut Kredisi Ödememenin Yasal Yaptırımları
Konut kredisi avukatlık olduktan sonra bankaların hukuk departmanları konut kredisi icra işlemleri başlatırlar. Kredi gecikmesi ve ödeyememe sorunu yaşayanlar genellikle konut kredisi kaç ay ödenmezse icralık olur sorusunu sorarlar bunun cevabı bankadan bankaya değişmekle birlikte 3 aydır.
Şunu unutmamak gerekir ki kredi takibi hukuk departmanına iletildikten sonra borcu açısından şayet borcunu anlaşıp ödese bile birçok hukuki ve avukatlık masrafı gibi ek masraflar ortaya çıkacaktır.
Bu süreçten sonra her ne kadar hala banka ile anlaşma şansı olsa da bankalar bazen tüm kredi borcunun kapatılmasını da isteyebilirler. Diğer yandan kredi borcunu ödemeyen hapse girer mi diye soranlara cevabımız hayır olacaktır. Şayet bir kişi kredi borcunu nitelikli dolandırıcılık vb. amaçlar dışında gerçekten ödeme güçlüğü çektiği için ödeyemiyorsa hapis vb. cezaları ile karşılaşması söz konusu değildir.