Yapılandırma ile ihtiyaç kredisi ödemek, özellikle borçlarını ödemekte zorlanan kişiler için büyük fırsatlar sunmaktadır. Günümüzde finansal ihtiyaçların karşılanabilmesi için birçok kişinin başvurduğu kurumlar olan bankalar, nakit ihtiyaçlar için oldukça uygun seçenekler sunmaktadır. Yapılandırma borçlarını ödeyemeyen müşteriler için yapıldığı gibi, faiz oranlarında meydana gelen değişikliklerden yararlanmak için de yapılabilmektedir.
İhtiyaç kredisi bireysel bir kredi türü olarak, tüketicilerin tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına farklı seçeneklerle sunulmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren bankalar; sağlık giderleri, düğün masrafları, tadilat, tatil ve daha birçok ihtiyaç için acil nakit ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için avantajlı seçenekler sunmaktadır. En uygun kredi tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan ve ödeyebileceği miktarda olan kredidir.
Tüketiciler çektikleri kredileri ödemekte zorlandığında, kredi yapılandırma seçenekleri devreye girmektedir. Tüketiciler yapılandırma için kendileri de başvuruda bulunabilmektedir. Fakat genel olarak bankalar ödemelerde yaşanan gecikmeler sebebiyle müşterilerine yapılandırma seçenekleri sunmaktadır. Yapılandırma için sunulan faiz ve vade seçenekleri, kredi taksitlerinin daha rahat ödenebilmesi için hesaplanmaktadır. İhtiyaç kredisi ve yapılandırma ile ilgili merak ettiğiniz detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
İhtiyaç Kredisinde Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Bankalardan alınan finansal desteklerde geri ödeme düzeni oldukça önemlidir. Ödemelerde sıkıntı yaşandığı takdirde siciliniz kötü şekilde etkilenmektedir. Bankalar genel olarak ödenmeyen kredi taksitleri için 90 gün beklemektedir. Ödenmeyerek 90 günü aşan borçlar için banka yasal yolları terci etmektedir.
Bankadan almış olduğunuz kredinin taksitlerini ödemekte zorlanıyorsanız, günün koşullarına göre çok daha uygun faiz oranlarıyla kredinizi yapılandırmamız mümkün olmaktadır. Normal şartlarda ihtiyaç kredileri 48 aya kadar vadelendirilebilen. Banka faiz oranları 2019 yılında her bankada farklı seçeneklerde sunulmaktadır. Bankanın inisiyatifine kalan bir durum olmakla birlikte bazı bankalar yapılandırma süresini 72 aya kadar çıkarabilmektedir.
İhtiyaç Kredisi Yapılandırma İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İhtiyaç kredisi yapılandırma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Tüketici aylık taksitlerini ödemekte zorlanıyor ise o zaman yapılandırma seçenekleri için başvuruda bulunabilmektedir. Bu noktada önemli olan kişinin kredi borcunu zamanında ödemesidir.
Kredi borcunu ödemekte zorlanan kişilerin, kredi borçlarını geciktirmeden yapılandırma yapması mantıklı olacaktır. Böylece kredi notu olumsuz yönde etkilenmektedir. İhtiyaç kredisi yapılandırma işleminde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar şu şekildedir;
Bankalar Tarafından Teklif Edilen Yapılandırma Seçenekleri
Tüketiciler çektikleri ihtiyaç kredilerini ödemekte zorlandığında ve ödemeler geciktiğinde bankalar yapılandırma tekliflerinde bulunmaktadır. Ödemelerde yaşanan gecikmeler için verilen 90 günlük süreç içerisinde, yasal işlemler başlatılmadan önce bankalar yapılandırma teklifi sunarak tüketicileri yönlendirmektedir.
Yapılandırma için ihtiyaç kredisi hesaplama 2019 yılında bankalar tarafından yapılarak tüketicilere sunulmaktadır. Tüketicinin ödemelerinde yaşanan gecikmeler sonucunda kalan borç tutarı yeniden hesaplanarak vade uzatılmakta olup taksit tutarları düşürülmektedir. Aynı durumun bir süre sonra tekrar yaşanması durumunda banka tekrar yapılandırma teklifinde bulunabilmektedir.
İhtiyaç Kredisi Yapılandırma İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
İhtiyaç kredilerinde yapılandırma işlemi için başvurular şubelere gidilerek yapılabilmektedir. Tüketiciler ödemekte zorlandıkları krediler için bankalarının şubelerine giderek yapılandırma talebinde bulunabilirler. Bu sayede en uygun ihtiyaç kredisi yapılandırma teklifleri için görüşmeler yüz yüze yapılabilmektedir. Borcun bulunduğu mevcut banka ile anlaşma yapılamaz ise borç transfer kredisi seçenekleri için başka bankalara da başvuru yapılabilmektedir.
Borç Transfer Kredisi Nedir, Başvuru Nasıl Yapılır?
Farklı bankalarda bulunan kredi ya da kredi kartı borçlarınızı ödemekte zorlanıyorsanız, ödemelerinizi tek bir bankada toplamak ve yapılandırmak için borç transfer kredisine başvuruda bulunabilirsiniz. Borç transfer kredi hesaplama işlemi diğer bankalara olan toplam borcunuz baz alınarak yapılmaktadır. Bu kredi türünde diğer bankalara olan borçlarınız, başvurduğunuz banka tarafından kapatılarak tek bir kredide ödenmesi sağlanmaktadır.
Borç Transfer Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Borç transfer ya da borç kapatma kredisi olarak bilinen kredi türü için farklı bankalar, farklı imkanlarla kredi seçenekleri sunmaktadır. Borç transfer kredilerinde sigorta tahsis ücreti alınmakta olup kredi tutarının binde 5’i oranında tahsis ücreti kesilmektedir. Borç transfer kredisi veren bankalar şu şekilde sıralanabilir;
Borç Transfer Kredisiyle Kredileri Yapılandırmanın Faydaları
Borç kapama kredisi kullanarak, borçlarınızı yapılandırmanın avantajlarını kullanabilirsiniz. Banka siciliniz olumsuz yönde etkilenmeden tüm borçlarınızı tek bir çatı altında toplamanız mümkün olmaktadır. Uygun faiz oranları ve ödeme seçenekleriyle bir nevi yapılandırma yapmanız mümkündür. Borç kapama kredisi ile sağlanan faydalar şu şekildedir;
Borç Transfer Kredisi Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir?
Bankalardan borç transfer kredisi alınabilmesi için;
Kimler İhtiyaç Kredisi Alabilir?
Bankaların kredi başvurularında dikkat ettiği ve incelediği bazı noktalar bulunmaktadır. Gerekli şartlara uygunluk sağlayan kişiler, bankalardan ihtiyacı oranında kredi kullanırken sıkıntı yaşamazlar. İhtiyaç kredisi kullanabilecek kişilerin uyması gereken şartlar şu şekildedir;
Genel olarak bankalar ihtiyaç kredisi başvurusunu değerlendirirken, tüketicilerin yaşamını idare ettirirken maddi olarak çektiği krediyi ödemekte zorlanıp zorlanmayacağı ön plana çıkmaktadır.
Buna bir örnek vermek gerekirse; başvuru sahibinin düzenli olarak aylık gelirinin 3 bin TL olduğu düşünüldüğünde, bu kişinin aylık giderleri çıkarıldıktan sonra çektiği kredinin taksitini ödemekte zorlanmayacağına karar verilmesi gerekmektedir. Kişi kirada oturuyorsa, ödediği başka borçları varsa yapılan hesaplamalar yeni çekilen kredi için taksitlerin ödenemeyeceği şeklinde olacaktır. Bu kişi ek gelir elde ettiğini belgeleyerek kanıtlayabilirse o zaman kredi yeniden değerlendirilebilmektedir.
İhtiyaç Kredisi Başvurusunda Gerekli Belgeler Hangileridir?
Bankalara göre hatta banka şubelerine göre bile kredi faiz oranları, istenen belgeler ya da kredi koşulları farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak belirlenen şartlar ve istenen belgeler benzerlik göstermektedir. Bankalara yapacağınız ihtiyaç kredisi başvurularında genel olarak istenen evraklar şu şekildedir;
En Yüksek İhtiyaç Kredisi Tutarı Ne Kadardır?
İhtiyaç kredisi hesaplama işlemleri genel olarak şahıslara özel yapılmaktadır. İhtiyaç kredisine başvurulduğunda başvuran kişinin aylık geliri baz alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren bankaların çoğu tüketicinin aylık gelirinin 15 katına kadar kredi verebilmektedir. Kredini vade süresine ve geri ödeme seçeneklerine göre bu oran 25 katına kadar çıkabilmektedir. İpoteksiz olarak 60 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi kullanmak mümkün olurken ipotekli kredi tutarları 100 bin TL'nin üzerine çıkabilmektedir.
İhtiyaç Kredisi İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde birçok işlemi online olarak, oturduğunuz yerden yapmanız mümkün hale gelmiştir. Bankalarda teknolojiye ayak uydurarak farklı birçok alternatifi müşterilerine sunmuştur. İhtiyaç kredisi başvurunuzu dilerseniz online olarak dilerseniz yüz yüze görüşme ile yapmanız mümkündür. Başvuru yapabileceğiniz kanallar şu şekilde sıralanmaktadır;
Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Konut Kredileri kategorimizde ilginizi çekebilecek konulara göz atabilirsiniz.
Konu 23.09.2019 Tarihinde Güncellenmiştir.