İhtiyaç kredisi hesaplaması yapılırken takip edilen bazı yöntemler vardır. İhtiyaç kredisi alımları başlangıçta oldukça sert şartlara tabi tutuluyordu. Ancak bankaların arasındaki rekabet ortamı kredi verilmesi imkanının önünü açmıştır. Artık ihtiyaç kredisi çok daha kolay bir şekilde verilebilmektedir. Elbette ihtiyaç kredisi alırken uygun faiz almanın ve kabul almanın yolu kredi notunuzun yüksek olmasıdır. İhtiyaç kredisi bankaların tüketici kredisi ve bireysel kredisi kapsamına girmektedir. Bu kredi kapsamında; evlilik, tatil, eşya almak gibi ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Artık ihtiyaç kredisinin kapsamı da genişletilmiş ve çok daha farkı dallara kredi verilmesi imkanının önü açılmıştır.
İhtiyaç Kredisi Nedir?
En uygun faizsiz kredi hesaplama araçlarına değinmeden evvel, ihtiyaç kredisinin ne olduğundan bahsedilmelidir. İhtiyaç kredisi, bankaların verdiği kredi tiplerinden bireysel krediye ve tüketici kredisine girmektedir. Bu kredi kapsamında müşterilere hemen hemen her ihtiyaçlarını gidermesi konusunda nakit desteği yapılmaktadır. İhtiyaç kredisi diğer kredilere oranla daha az limitli olarak verilmektedir. Bazı bankalar ihtiyaç kredisi kavramını oldukça genişletmiştir ve çok düşük limitlerle kredi vermektedir. Telefon ve elektronik eşya kredileri bunun en tipik örneğini oluşturmaktadır.
İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?
Kredi hesaplama aşamalarına geçmek için öncelikle kredi başvurunuzun kabul edilmesi gerekir. Kredi başvurunuzun kabul edilmesi için ise öncelikle bazı özelliklere sahip olup olmadığınıza bakılır. Bankaların ihtiyaç kredisi başvurusu yapan kişileri değerlendirirken baktığı kriterler şu şekilde sıralanabilir:
İhtiyaç Kredisi Veren Tüm Bankalar?
İhtiyaç Kredisi Kullanmak İçin Gereken Gelir Durumu:
Kredi hesaplama konut kredilerinde olduğu gibi hesaplanmaz. Genellikle her bir kredi tipinin kendi içerisinde bir hesaplama yöntemi vardır. Konut ve taşıt gibi kredilerde müşteriden daha detaylı bilgiler ve şartlar istenirken, ihtiyaç kredisinde bu durumun biraz daha hafifletilmiş olduğunu görürsünüz. Her ne olursa olsun bankalardan kredi çekmeden evvel göstereceğiniz gelirin kayıtlanabilir bir gelir olması gereklidir. Aynı zamanda çekmek istediğiniz kredi tutarına uygun bir gelire sahip olmanız da gereklidir. Aksi takdirde bu krediyi ödeyemeyeceğiniz hem banka tarafından hem de sizler tarafından anlaşılacaktır. Ödeme planına bankalar önem verirken, müşterinin de önem vermesi gereklidir. Genellikle çekilmek istenen kredinin aylık taksit oranının en az iki katı gelir sahip olmak şartı aranır.
İhtiyaç Kredisi Kullanmak İçin Gereken Şartlar:
Kredi faiz hesaplama formülü gibi araçları kullanmadan evvel, ihtiyaç kredisini ya da diğer kredileri kullanmak için gerekli şartlara sahip olup olmadığınızı incelemelisiniz. Genel olarak tüm kredilerde ortak şartlar aranır ancak bazı kredi tiplerinde bu şartlar detaylandırılıp. Kont ve taşıt bunlardan bazılarıdır. Ancak ihtiyaç kredisinde bu şartların detayı söz konusu olmayacaktır. Genel olarak istenen şartlar şu şekilde sıralanır:
İhtiyaç Kredisi Kullanmak İçin Gereken Belgeler:
Konut kredisi hesaplama aracı gibi konuları merak eden kişiler, konut kredisi kullanmak isteyen kişilerdir. Ancak ihtiyaç kredisi bu hesaplamalardan ve belgelerden daha farklı şekillerde düzenlenir. İhtiyaç kredisi kullanmak isteyen kişiler, bazı belgelerle beraber başvurusunu gerçekleştirmelidir. Bu belgeler kişinin statüsüne ve mesleğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak gereken belgeler şu şekilde sıralanır:
Bu belgelerle bazen eksikliklerle bazen de fazlalıklarla talep edilmektedir.
İhtiyaç Kredisine Hangi Vergiler Dahil Edilir?
Manüel konut kredisi hesaplamada da diğer yöntemlerde de mutlaka vergiler hesaba dahil edilmektedir. Bazı vergiler her tip kredi için geçerli olurken, bazıları ise sadece özel kredi tipleri için geçerli olmaktadır. İhtiyaç kredisine dahil edilen vergiler 2 tanedir: BSMV ve KKDF. Bu vergiler Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ve Bankacılı Sigorta Muamele Vergisi adıyla da bilinmektedir. KKDF %15 oranında alınan bir vergi türüyken, BSMV %5 oranında alınmaktadır.
İhtiyaç Kredisinde Bankaların Maliyet Oranlarının Karşılaştırılması:
Kredi kullanmadan önce bankaların maliyet oranlarını karşılaştırmak önemlidir. Bu durum hem ihtiyaç kredisi için hem de diğer kredi tipleri için geçerlidir. Herhangi bir kredi almadan önce bankaların tekliflerini değerlendirmek önemli olacaktır. Kaç yıla ya da aya kadar vade verildiği ve ne kadar faizle kredi verildiğini karşılaştırmak sizin için önemli olacaktır. İhtiyaç kredisinde bankanın esneklik şartlarını göz önünde bulundurmak ve uygun faiz oranlarıyla yüksek tutarlar almak lehinize olacaktır. Bu yolda mutlaka yapmanız gereken şey ödeme planı oluşturma olacaktır. İhtiyaç kredisinde de diğer kredilerde de gelir durumunuza ve aylık giderinize göre ödeme planı oluşturmak en doğru seçim olacaktır.
Ödeme Planı Nasıl Oluşturulur?
Konut kredisi hesaplamada da diğer kredilerde genel olarak kullanılan formül genel olarak şu şekildedir:
Taksit tutarı= Kredi tutarı x Faiz (1+Faiz)Taksit sayısı / (1+Faiz)Taksit sayısı-1
Şeklindedir. Bu hesaplama formülü bankalarında en sık kullandığı formüllerden biridir.
Bir önceki yazımız olan Ev Kredisi İpotek Tahsis Ve Fekki Ücretleri başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Konut Kredileri kategorimizde ilginizi çekebilecek konulara göz atabilirsiniz.
Konu 18.09.2019 Tarihinde Güncellenmiştir.