Konut kredisinde alınan ipotek tahsis ücreti ile ipotek fekki bedeli tüm bankalarda kullanılan konut kredileri için geçerlidir. Bankalardan konut kredisi talep edildiğinde banka kendini güvence altına almak için birtakım işlemleri şart koşar. Bunlardan biri de satın alınacak konutun ipotek edilmesi işlemidir. Konut kredisi hesaplama işleminde ipotek tahsis ve fek ücretleri de maliyet kalemlerine yazılır.
İpotek Nedir?
Bir borcun ödeneceğine dair güvence olarak borçlu tarafından gösterilen bir gayrimenkulün, borç alınan gerçek kişi veya tüzel kişi tarafından alacaklarını tahsil edene kadar kendi lehine tapu siciline şerh konulması işlemine ipotek denir.
Konut satın almak isteyen banka müşterilerinin konut kredisi kullanımında banka teminat olarak satın alınacak konutu ipotek, bir diğer ifadeyle rehin edeceğini şart koşar. Kredi süresince konut bankaya ipotekli olarak kalır.
İpotek Tahsisi Ücreti Nedir?
İpotekli kredi masrafı bankanın kredi karşılığında yaptığı rehin tesisi işleminde aracı firmaya yaptığı ödemenin kredi kullanıcısından tahsilidir. Rehin işlemi ve tesis ücreti aşamaları şu şekilde ilerler;
Bankaların İpotek Tahsisi Ücreti Ne Kadardır?
Kredi dosya masrafı hesaplama işlemi yapılırken ipotek tahsis ücreti de ek masraflar olarak maliyet kalemlerine yazılır. İpotek tahsis ücretinin sabit bir ücreti yoktur. Bankaların değişik tutarlarda ipotek tahsis ücretleri vardır. Bunları belirtmek gerekirse;
Ziraat Bankası: Ziraat Bankası konut kredisi masrafları kapsamında KDV dahil ipotek tesis ücretini 129,80 TL olarak belirlemiştir.
İş Bankası: İş Bankası’nın uyguladığı rehin tesis ücreti 110,63 TL olarak belirtilmiştir.
QNB Finansbank: Finansbank’ın rehin bedeli 120 TL’dir.
Akbank: Akbank ipotek tahsisi ücreti 2018 yılı için 126,26 TL’dir.
Yapı ve Kredi Bankası: İpotek tesis ücreti olarak 185 TL almaktadır.
Halkbank: Halkbank Konut Kredisi masrafları kaleminden ipotek tesis ücreti kalemini 155,76 TL olarak belirlemiştir.
Vakıfbank: Vakıfbank’ın uyguladığı taşınmaz rehin tesis ücreti 354 TL’dir.
Kuveyt Türk: Kuveyt Türk Katılım Bankası ipotek tesis ücretini 270 TL olarak bildirmiştir.
Garanti Bankası: Taşınmaz rehin ücretini Garanti Bankasında 180 TL olarak uygulanıyor.
ING Bank: ING Bankın ipotek tesis ücreti 206,5 TL’dir.
İpotek Tesis Bedeli Geri Alınabilir Mi?
Konut kredisi ipotek tesis ücreti tartışmalara konu olmuş ve çeşitli davalarla da mahkemelere taşınmış bir mevzudur. BDDK’nın resmi gazetede yayınladığı bir yönetmeliğe göre bankalar kredi işlemlerinde üçüncü kişilere yapılan ödemelerin belgelendirildiği takdirde kredi kullanıcılarından tahsil edebileceğini belirtmiştir. Bu ödeme kalemleriyle sigortalar, ekspertiz ve ipotek tesis ücretleridir.
İpotek Fekki Nedir?
Konut kredilerinde bankanın güvence olarak yaptırdığı ipotek tesisi kredi süresince devam ediyor. Krediyi kullanan kişilerin konut üzerindeki hakları kredi borcu bitene kadar ipotek fekki nedeniyle tam olarak geçmiyor.
Ayrıca kredi ödemeleri tamamlandığında otomatik olarak ipotek kaldırılmıyor. Borcu bitmiş konut üzerindeki ipoteği kaldırmak için bankadan bir yazı almak gerekiyor.
Taşınmazın üzerindeki ipoteğin kaldırılabilmesi için ipotek fekkini tapuya bildirilmesi zorunludur.
Bankaya gidilerek borcun bittiğine dair ipotek fekki yazısı denen belge alınıp tapu sicil müdürlüğünden konut üzerindeki ipotek kaldırılabiliyor.
İpotek fekki yazısında kredi kullanıcısının bankaya borcu kalmadığı ve tapu üzerindeki hakkın kaldırılabileceği bilgileri yer almaktadır.
İşte bankadan alınacak ipotek fekki yazısı için ve tapu müdürlüğündeki işlemleri için bir miktar ücret ödenebilir. İpotek kaldırma ücreti 2019 yılı için bazı bankalarda ücretsiz bazılarında ipotek tahsis ücreti kadardır. İpotek kaldırma ücretine ipotek fekki ücreti deniyor. Bankalar kredi sözleşmelerinde ipotek fekki kredi kullanıcılarından tahsil edilecektir şeklinde bir madde eklenmemişse fek ücreti ödemesi yapılmayabilir.
Bir önceki yazımız olan Taşıt Kredilerinde Yapılandırma Olurmu başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Taşıt Kredileri kategorimizde ilginizi çekebilecek konulara göz atabilirsiniz.
Konu 18.09.2019 Tarihinde Güncellenmiştir.