Araç kredisi hesaplanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunların doğru bilinmesi, kredi alınırken herhangi bir sorunla karşılaşma olasılığını düşürür. Ayrıca alınacak taşıt kredisi daha doğru hesaplanır. Bu konuda daha önce tecrübe edinmemiş kişiler, bazı noktaları göz ardı edebilir. Bu yüzden kredi için başvurduğunda kendi hesapladığından farklı bir ödeme planı ile karşı karşıya kalabilir. Bilinmesi gerekenlerden bir kısmı, bankaların internet sitesinde verilmektedir. Ayrıca birçok banka internet sitesinde taşıt kredisi hesaplama aracı sunarak müşterilerine bu konuda yardımcı olmaktadır. Yazımızın devamında araç kredisi hesaplanırken dikkat edilmesi gereken noktalara değindik.
Araç kredisi alırken bilinmesi gereken birçok nokta vardır. Bunlar kimlerin araç kredisi kullanabileceği, hangi belgelerin gerektiği, maliyetinin ne olacağı gibi konulardır. Araç kredisinin maliyetini etkileyen konular ise temel olarak dört tanedir. Bunlar aynı zamanda araç kredisi hesaplama yapılırken dikkat edilecek konulardır. Bu konular faiz oranı, vade süresi, kredilendirme oranı ve ek masraflardır.
Faiz oranı kredinin geri ödeme süresi içinde her ay göstereceği artış oranıdır. Vade süresi kredinin ne kadar sürede ödeneceğini ifade eder. Kredilendirme oranı verilen kredi tutarının araç fiyatına oranını ifade eder. Bir de kredi alınırken yapılan işlemlerden doğan ek masraflar vardır.
Araç kredisi alırken en çok önem arz eden konuların başında gelir. Faiz oranı müşterinin kredi borcunun her ay yaşadığı artış oranıdır. Örneğin, %3 faizle ve 12 ay vade ile 100 bin lira kredi alan bir tüketicinin ilk taksit tutarı hesaplanırken ana paraya 12 kere %3 faiz işletilir. Elde edilen tutar 12’ye bölünür.
Araç kredisinde faiz oranının etkisi bu şekildedir. O nedenle faiz oranı yüksek olan kredinin geri ödemesi, faiz oranı düşük olan krediye göre daha maliyetlidir. Taşıt kredisi seçerken mümkün olduğunca düşük faizli kredi seçilmelidir. Kimi zaman bankalar, kampanya dahilinde ya da teşviklerle düşük faizli taşıt kredisi verebilmektedir. Bu fırsatlar, düşük maliyetli araç kredisine büyük katkı sağlar.
Araç kredisi hesaplanırken kredilendirme oranı da büyük önem arz etmektedir. Kredilendirme oranı, 2.el ikinci veya 0 sıfır araç kredisi fiyatının yüzde kaç veriliyor veya ne kadar kredi kullanılacağını ifade eder. Araç kredisi yüzde kaç veriliyor hiçbir zaman %100 olmamaktadır. Çünkü yasal düzenleme ile belirlenen üst limit, araç fiyatının ilk 100 bin liralık kısmı için %70’e kadar, 100 bin liradan sonraki kısmı için de %50’ye kadardır.
Örnek verecek olursak 80 bin liralık araç almak için %70 kredi kullanabiliriz. Kullanabileceğimiz maksimum kredi 54 bin liradır. Ancak 160 bin liralık araç için hesaplama metodu değişmektedir. İlk 100 bin lira için %70 yani 70 bin lira, kalan 60 bin lira için %50 yani 30 bin lira kredi kullanabiliriz. 160 bin liralık araç için 100 bin lira kredi kullanarak en çok %62,5 kredilendirme sağlanabilir.
Kredilendirme oranı tüketicinin isteğine bağlı olarak daha düşük de seçilebilir. Tüketici dilerse elindeki peşinat miktarına göre daha az kredi kullanabilir. Bu da geri ödemede avantaj sağlar.
Araç kredisinde en az faiz kadar önemli bir konu da vade uzunluğudur. Bu kavram borcun ne kadar sürede geri ödeneceğini ifade eder. Vade süresinin doğru ayarlanması hem geri ödenecek tutar için hem de ödeme sırasında sorun yaşanmaması için önemlidir. Araç kredisinde vade süresi uzadıkça borcun faize maruz kalma süresi de artacağından, geri ödenecek miktar artar. Vade süresi çok kısa olursa bu sefer taksit tutarı artar ve aylık ödemelerde soruna neden olabilir.
Birçok banka araç kredisinde 48 aya kadar vade seçeneği sunmaktadır. Bu da taksit tutarını hesaplarken daha hassas olmaya imkan tanımaktadır. Vade süresi kişiye bağlı olacağından, vade süresinden çok faiz orana dikkat edilmeli, faiz oranı en düşük bankadan istenen vadede kredi alınmalıdır.
Araç kredisi hesaplanırken dikkat edilecek konulardan sonuncusu ek masraflardır. Bunun tanımı, araç kredisi tüketiciye tahsis edilene kadar yapılan işlemlerin masrafıdır. Dosya masrafından ayıran nokta, araç kredisinde ek masrafların dosya masrafı ile birlikte ekspertiz ücreti, ipotek tahsis ücreti ve sigorta bedelini kapsamasıdır.
Araç kredisi ödemeleri geciktiği takdirde banka arayıp bilgilendirmeye başlar. Bankalar için kredinin düzgün ödenmesi en çok istenen şeydir. Hiçbir banka alacağını tahsil etmek için kanuni yollara başvurmak istemez. Aşağıda araç kredisi ödenmezse ne olur sonucunun cevabı aşamalarla verilmiştir.
2.el araç kredisi ve 0 sıfır km araç kredisi veren özel bankalar, katılım bankaları veya devlet bankalarının faiz oranları ve ödeme koşulları hepsi farklıdır. Size en uygun araç kredisi bulmak için tüm bankaların ek masraflarını ve sigorta masraflarını karşılaştırma yapmalısınız. Koç finans gibi özel firmalarda araç kredisi vermektedirler. Onlarında koşullarını ve faiz oranlarını incelemekte fayda vardır. Faizsiz araç kredisi almak isterseniz katılım bankalarından kullanmalısınız.
Sitemizde araç kredisi veren tüm bankaları listeleme ve faiz oranlarını karşılaştırma yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sitemizde yer alan Araç Kredisi Hesaplama makinesinden faydalanabilirsiniz. İstediğiniz kredi tutarı ve vade sayısına göre kıyaslayabilirsiniz.
Konu 07.09.2019 Tarihinde Güncellenmiştir.